FAQ
Most frequent questions and answers
De Hydrosense-test maakt gebruik van Lateral Flow Immunochromatographic Assay (LFICA) -technologie.
De test is ontworpen om Legionella-antigeen te detecteren met behulp van antilichamen die zijn gemarkeerd met rode nanodeeltjes, die binden aan alle Legionella pneumophila Sg1-bacteriën die in een monster worden aangetroffen en deze zichtbaar maken als een lijn op het apparaat.
Simpel gezegd, de test werkt net als een zwangerschapstest, behalve dat hij Legionella-antigeen detecteert in plaats van zwangerschapstekens.
De Hydrosense-test maakt gebruik van Lateral Flow Immunochromatographic Assay (LFICA) -technologie. De test is ontworpen om Legionella-antigeen te detecteren met behulp van antilichamen die zijn gemarkeerd met rode nanodeeltjes, die binden aan alle Legionella pneumophila sg1-bacteriën die in een monster worden aangetroffen en deze zichtbaar maken als een lijn op het apparaat.
Simpel gezegd, de test werkt net als een zwangerschapstest, behalve dat hij Legionella-antigeen detecteert in plaats van zwangerschapstekens.
De test is specifiek voor Legionella pneumophila serogroep 1 (SG1). Legionella pneumophila is verantwoordelijk voor 97% van de veteranenziekte en SG1 veroorzaakt 91% van de veteranenziekte veroorzaakt door pneumophila *. L. pneumophila SG1 is verreweg het meest voorkomende, virulente en dodelijke type Legionella en het belangrijkste om snel te detecteren om het risico te verminderen.
De mogelijkheid om L. pneumophila SG1 snel te detecteren, is uitermate nuttig om uitbraken van de veteranenziekte te voorkomen, en de Hydrosense Legionella-veldtest geeft ‘vroegtijdige waarschuwing’ over de aanwezigheid van dit risicovolle organisme. Dit betekent dat er stappen kunnen worden ondernomen om Legionella-bacteriën snel onder controle te houden, waardoor de bedreiging voor het menselijk leven wordt verminderd, dagen voordat het laboratorium zelfs een voorlopig positief resultaat zou kunnen opleveren.
* Totaal door cultuur bevestigde gevallen van veteranenziekte 2010-2015 (ECDC)
De Hydrosense-methode is erkend en onafhankelijk gevalideerd door zowel commerciële als onderzoeksinstellingen over de hele wereld. Het Nederlands Wateronderzoeksinstituut (KWR) vergeleek de test met laboratoriumcultuur en PCR-methoden en stelde dat de Hydrosense-test een nuttige aanvulling is op het instrumentarium voor het dagelijks beheer van koelwatersystemen. Het vermeldde ook dat het door zijn snelheid en eenvoud buitengewoon interessant is voor monitoring in noodsituaties.
Een wereldleider in de waterbehandelingsindustrie voerde ook een onafhankelijke validatie uit, die werd gepresenteerd op de International Water Conference. Evenzo hebben de Centers for Disease Control of China de Hydrosense legionella Field-test gevalideerd en goedgekeurd. De Hydrosense-test werd ook goedgekeurd door DAKKS, de nationale accreditatie-instantie voor de Bondsrepubliek Duitsland. DAKKS keurde de test voor de 14-daagse zelfcontrole goed en classificeerde deze als voldoende apparaat voor Legionella-testen (gebaseerd op 42.BimschV)
UKAS-accreditatie – UKAS-accreditatie is alleen beschikbaar voor laboratoria. Het is mogelijk dat een door UKAS geaccrediteerd laboratorium de Hydrosense Legionella-veldtest zou kunnen uitvoeren. Velen van hen doen dat zelfs. Aangezien de snelle tests echter ter plaatse worden uitgevoerd, wat natuurlijk een van de grootste voordelen is, is UKAS-accreditatie niet van toepassing.
CE-MARKERING – Veel producten die in de EU worden verkocht, hebben een CE-markering die aangeeft dat het product voldoet aan de Europese richtlijnen. Op dit moment is er geen EU-richtlijn over Legionella-watertesten. Hierdoor is CE-markering niet van toepassing.
Ja, de Hydrosense Legionella-test is zeer efficiënt voor het parallel testen van meerdere monsters en duurt slechts 25 minuten om resultaten te leveren. Het filtratieproces duurt doorgaans ruim 5 minuten. Er kunnen meerdere monsters worden verzameld en er kunnen meerdere verschillende tests tegelijkertijd worden uitgevoerd.